Vad smal du har blivit!

Dagens kollegekommentar: Det syns att du har sovit dåligt den här veckan för du ser mycket smalare ut nu. (Det enda jag har sagt var att jag sov dåligt i natt och nej, kollegan verkar helt aningslös om att jag är gravid trots att an själv tjatar om det då och då- alltså om när jag ska bli gravid- vi har jobbat ihop i snart 3 månader för övrigt).

Så, trots att man inte är gravid ska vikten tydligen granskas (och alltså, jag ligger på nedre delen av normalvikt i BMI om det nu kan vara av intresse).

Ska bli kul att berätta för honom hur fel han hade. Det känns som att jag gått upp 2kg på magen bara senaste veckan men vi pratar ju inte om min vikt i specifika ordalag på det här stället så säker kan jag inte vara. Men inte har jag gått ned.

Gravidvikt som offentligt diskussionsämne

På bussen imorse: två tjejer som diskuterar en gravid klasskompis viktuppgång. Fatta, hon har redan gått upp 10 kg trots att hon bara är i femte månaden, oj, och man SKA ju bara gå upp 12 kg på hela tid och så mycket vill jag aldrig gå upp när jag blir gravid. Men hon är ju inte tjock, nej, all vikt ligger ju på magen men ändå!

När blev det ett offentligt diskussionsämne hur mycket man går upp i vikt som gravid? Och när blev det OK att bestämma vad som är normal viktuppgång?

Jag gick upp 4kg till v.12 och tack vare rekommendationer om att gå upp mellan 6-12 kg under hela graviditeten blir man som förstagångsgravid självklart något nojig. Och man ska bara äta typ en smörgås under första tiden för att täcka det ökade energibehovet. Och sedan efter v.12 kan man äta två. Det tycker jag är snålt. Jag är liksom hungrig dygnet runt- en timme efter att jag ätit vill jag dö om jag inte får mat igen. Jag kommer att gå upp 30 kg. Och jag bryr mig inte för det är faktiskt ingen annans problem och jag kommer inte skriva mer om min vikt heller.

Det är inget special special med den som lyckas gå upp bara 6 kg under hela graviditeten och det är inget abnormalt med dem som lägger på sig 30. I vanliga fall väger folk olika mycket (med väldigt stor variation)- varför är det inte OK när det kommer till graviditet?
Varför måste den kvinnliga kroppen vara så offentlig?

Fula gamla namn

På min älsklingssajt (som min BM starkt avrått mig från) Familjeliv diskuterades häromdagen hur någon vid sina sinnens fulla bruk kan välja att döpa sina barn till gammeldags namn. Då tänker man ju bara på gamla personer på ålderdomshem osv.

De namn som de föreslog istället var namn som ganska många vuxna kineser brukar välja när de ska välja sitt nya engelska (amerikanska) namn. Jag undlåter att exemplifiera vidare.

Vårt barns namn är redan bestämt. Det blir antingen gammeldags eller rockstjärna. Får vi två (någon gång, helst inte nu) kan vi ju jämföra vem som blir mest mobbad. Perfekt socialt expriment.

Barnmorska med spons?

Min/vår BM älskar Friskis och Svettis har jag märkt. Redan för en månad sedan när vi var där för vårt introduktionssamtal frågade hon om var jag tränade och tipsade om F&S istället. Nu när vi var där i förra veckan frågade hon när mitt gymkort går ut och berättade om alla bra gravid- och mammabarngrupper som finns på Friskis.

Är hon sponsrad? (Obs- vi går inte privat utan nöjde oss med gamla hederliga MVC).

Jag fattar inte varför jag ska välja gym efter hur gravid jag är eller efter hur många barn jag har klängandes runt halsen för tillfället (troligtvis inget när jag vill träna eftersom jag har en man som kommer hem någon gång lagom till dess åtminstone- och sedan kan jag träna på dagen när han är föräldraledig). Mitt gym är superfint och det går alldeles utmärkt att följa den träningsbok för gravida som jag har införskaffat.

Och jag har inget större behov av att träffa en armé av gravida/mammor som ändå bara har helt annorlunda åsikter än jag själv och dessutom är i en situation då det är helt normalt att vädra biologism deluxe.

Så sorry Friskis och BM, mig får ni inte. Jag har roligare saker för mig än att hålla på med gympa anpassad för 50-åringar.

(Intressant slutnotering- hon tipsade inte blivande pappan om förälderbarngympa på samma sätt. Surprise. )

Argumentation med individnivå som bas

En sak som jag förvånas över ofta är hur legitimt det idag verkar vara att argumentera med utgångspunkt i sin egen miljö. T ex frågade folk på familjeliv.se (heaven för just den här formen av argumentation) om någon hade blivit gravid trots att de tagit svininfluensasprutan under ägglossning. Jag kunde svara ja på den frågan och vips vara alla övertygade om att det inte fanns någon risk.

 

Ett annat exempel var när en närstående valde att styrka sina argument med att denne hade en person i sin närhet som minsann stödde tesen som denne först utan framgång försökte driva med hjälp av fakta.

 

Många anser att den som inte har barn inte kan uttala sig om barnuppfostran och föräldraledighetsuttag. Och så kan man utifrån sina egna erfarenheter styrka sin åsikt om vad som är bäst för barnet. Jag fattar inte riktigt hur man tänker när man argumenterar så.

 

Inte behöver man väl ha gått juristlinjen för att inse det absurda i den här typen av argumentationsteknik? Inte ska man väl behöva vara forskare för att förstå det absurda i att grunda sina åsikter enbart på personlig empiri?

 

När det kommer till föräldraledighet så finns det ungefär en miljard (nä, men kanske snart) böcker/artiklar skrivna om vad som påverkar uttaget och hur det i sin tur påverkar barnet och förhållandets stabilitet. Hur kan man bortse från forskning när man väljer sina åsikter? Jag vet att forskning kan vara flawed men om forskaren använder rimliga assumptions och påvisar trovärdiga slutsatser- hur kan man låta bli att se det uppenbara?

 

Jag kommer nog aldrig att förstå det. Kanske är jag för lättköpt och borde lita mer på magkänslan. Huvudet kan ju ha fel men inte magen eller de egna upplevelserna...



Den goda maken

Jag:- Älskling, jag är less på den här ungen, den har ärvt sitt colanappsbehov från dig och kommer snart börja sparkas. Jag är säker på att den har ärvt allt från dig eller vad skulle du ha gjort om du legat i min mage?
Min man: - Jag skulle petat dig inifrån med en pinne.

Nejnej, ingen massage, inget ligga lugnt och fint. Utan peta mig med en pinne. Tack älskling.

Rekordmånga pappor överlåter 130 SGI-dagar av föräldraledigheten!

Igår skrev DN att rekordmånga tar ut pappaledighet. Uttaget har ökat från 24 till 34 dagar på 10 år.  Tre anmärkningar på det:

 

1.     Alla dagar utöver de tio första dagarna som ges till pappan benämns föräldraledighet. De har nämligen samma status som majoriteten av kvinnans dagar.

2.     Männen överlåter fortfarande ca 130 av sina SGI-dagar- ca 30 brinner inne (och räknar vi in lägstanivådagarna är det ytterligare ca 50 som ej används).

3.     Det kommer alltså att ta ca 160 år att uppnå jämställdhet. DN räknar på ett annorlunda sätt med procentuell ökning men är det inte mer logiskt att räkna en ökad dag per år?

 

Någon som tycker att det är dags att vi designar om den här rättigheten lite? Vi har ju ändå skrivit på en konvention om barnets bästa och propagerar för gemensam vårdnad när föräldrarna separerar oavsett hur dåliga föräldrar man varit innan?


Barnmorskan- första provtagningen

Nyss hemkomna från BM, proverna såg bra ut men järnvärdet var redan nu lågt, som väntat.

Vår barnmorska är helt klart en väldigt sympatisk person med undantag från en sak som i och för sig inte märks överdrivet mycket men tillräckligt för att jag inte kommer att lägga mig själv helt i hennes händer. Hon greppar uppenbarligen inte genus. Eller så har hon en väldigt stark släng av förstavågensfeminism i sig. Hon berättade nämligen idag att när man går på föräldrautbildning hos henne så delar hon in de nio föräldraparen i en grupp med kvinnor och en med män först. För att få igång diskussionerna.

Hm, undrar vilka jag och min man har mest gemensamt med enbart baserat på deras könstillhörighet. Om 20 veckor vet vi. Fantastiskt.

Inköpslista för en nyföding

Ja, eftersom vi inte inväntar några hormoner här så har vi (jag) därför idag konstruerat en i princip fullständig inköpslista, komplett med indelning efter affärer där det ska inhandlas, estimerade kostnader samt tidsplanering för inköpen. Vi har sedan lagt in alltihop i ett tjusigt excelark där vi ser intäkter på sparkonto (eftersom en del av utgifterna kommer täckas därifrån) och kostnader ut till bebis månad för månad. Jajamen, man har väl planerat ett bröllop, skönt att få användning för lite av den tidens lärdomar igen!

Här är listan som den ser ut nu (med viss censur för hygienartiklar som man visst behöver som nybliven mamma vilka jag inte riktigt vant mig ens i tanke vid ännu):

Kläder (här går vi mest på känsla och har redan köpt en del så listan är ej komplett)

·      8 ombyten i strl 50/56

·      10 ombyten i strl 62/68

·      10 ombyten i strl 72/80

·      3 par strumbyxor

·      10 par strumpor

·      En overall

·      Galgar (mamma)

 

Åka

·      Barnvagn med reflexer (Pramworld.co.uk)

·      Skötväska (internet?)

·      Åkpåse
(Pramworld.co.uk)

·      Regnskydd 
(Pramworld.co.uk)

·      Barnvagnsleksak (Ullared)

·      Bärsele 
(Ullared el. internet)

·      Myggnät (Pramworld.co.uk)

·      Babyskydd (Pramworld.co.uk)

 

Sköta

·      Barnolja
 (Ullared)

·      Duschcreme/shampoo (Ullared)

·      Våtservetter 
(Ullared)

·      Tvättlappar från IKEA (IKEA)

·      Blöjor (Netto, Ullared)

·      Kam (Ullared)

·      Tops
 (Ullared)

·      Bomullsrondeller
 (Ullared)

·      Febertermometer
 (Ullared)

·      Skötbord (redan inköpt på IKEA)

·      Skötbädd (Ullared el. IKEA)

·      Hängkorgar till skötbord (IKEA)

·      Blöjhink 
(få gratis från Babyproffsen)

·      Refill till blöjhink (internet från Danmark)

·      Badbalja + badhjälp (IKEA och ev. Ullared)

·      Badlakan och bebisrock (IKEA)

·      Småhanddukar
(IKEA)

·      Nagelfil/nagelsax 

(Ullared)

 

Apotek (allt på Apoteket om ej annat nämns)

·      Salva (Inotyol)

·      Nässug (Ullared)

·      Alvedonsuppar

·      Koksaltlösning till täppta näsor

·      Värktabletter för vuxna

 

Äta

·      Nappflaska x 3 (Ullared)

·      Sterilisator (Ullared el. Onoff)

·      Termos (Ullared)

·      Ersättning Nan + doserare (Ullared)

·      Haklappar med fleece på baksidan (IKEA)

·      Ätstol (IKEA)

 

Sova

·      Madrass (IKEA om de har till vagga annars Ullared el. Nids for kids)

·      Fleecefilt (har fem i princip oanvända kvar från bröllopet)

·      Lakan x 2 
(Ullared)

·      Plastad frotté x 2
 (Ullared el. IKEA)

·      Sängmobil
 (Ullared el. Nids for Kids)

·      Täcke x 2
 (IKEA om de har, annars Ullared)

·      Kudde 
x 2 (IKEA el. Ullared)

·      Spjälskydd x 2
 (Ullared el. Nids for kids))

·      Snuttefilt 
(Önska oss)

·      Påslakanset x 3
 (Ullared)

·      Sänghimmel 
(Ullared, Nids for kids el. IKEA)

·      Gallerfilt? (IKEA el Ullared? Annars Nids4kids)

·      Fårskinn (har vi)

 

Möbler/saker

·      Vagga (Nids4kids)

·      Förvaringsboxar att ha i hallgarderob (IKEA)

·      Babysitter (Ullared el. internet)

·      Babygym 
(Ullared el. internet)

·      Skallra
 (Ullared el. IKEA)

·      Små gosedjur (IKEA)

·      Böcker med prassel i (Ullared, IKEA el. Nids4kids)

 

Mamma

·      2 amningslinnen (H&M)

·      Amningsinlägg (Ullared)

 

Övrigt

·      Nappar (Ullared)

·      Mitt första år bok (redan köpt likadan min mamma fyllde i för nästan 25 år sedan och jag fortfarande har sparad).

 

Jajamen, så ser det alltså ut hittills. Vad ska man med hormoner till nu igen?


Höggravida och nyfödda bebisar på shopping spree!

En sak som jag inte förstår är hela den här grejen med att springa runt och shoppa allt inför barnet/barnens ankomst precis innan det ska födas alternativt när det just fötts. Tycker att det ser himla osmidigt ut faktiskt men ändå så kryllar det av dem.

På familjeliv.se (som i och för sig är en pålitlig källa för bra mycket mer galna historier) hittar man alltid mängder med höggravida som ska åka till Ullared och trängas för att köpa in en sådär femtio saker som kommer behövas närsomhelst. Eller så sätts det ihop spjälsängar veckan innan barnet ska födas. Eller så måste man ut och köpa vagn med nyföding (för det finns ju bebisar som inte gillar sin vagn så man kan ju inte ta någon risk och köpa en innan...).

Kanske är det inte jag som förstår det här med att hormonerna vill att man ska boa den sista månaden. Definitivt är det så att jag inte förstår mig på vidskeplighet när det kommer till att köpa bebissaker innan barnet fötts (ja, jag tittar på dig mami).

Men en sak är säker. När sommaren kommer tänker jag göra tre saker. Sola och bada de få timmar som tillfälle kommer att ges. Sova. Och jobba in i det sista. De sista sakerna kommer helt klart vara inhandlade senast i slutet av maj (2 mån innan BF). Men troligtvis i april. Varför inte?

Ärtsoppan är choklad och tomatsåsen är ärtsoppa?

Ok, jag erkänner- mitt luktsinne är en mess just nu. När det lagas ärtsoppa tycker jag att det luktar choklad och när det görs tomatsoppa luktar det ärtsoppa. Känner mig lite som Jordgubbatårtas kompis när hon målar av bergen när hon står i en park (en referens som alla hänger med på antar jag).

 

Idag har vi tittat på vagnar. Det innebar inte mer än att vi fortsatt bestämde oss för att beställa en Bugaboo Cameleon i mörkrgrått och rosa så fort vi fått bekräftat att vi verkligen bara ska ha ett barn. Vagnen kommer alltså se ut ungefär såhär (fast jag det rosa överdraget är mer cerise nuförtiden tror jag och här ser underdelen ut att vara i mörkbrunt och ej i mörkgrått).

 

Bilden är lånad härifrån som troligen lånat den härifrån.

 

Vi kommer troligtvis beställa den från Pramworld. Andra vagnfavoriter är Brio Go och Teutonia Fun men båda modellerna är faktiskt bredare och tyngre så det var inte så svårt att motivera det något dyrare köpet som Bugaboon innebär. En bra sak med den som många klagar över är att liggkorgen sitter rätt lågt vilket är helt perfekt för mina 1,63 cm och eftersom jag troligtvis är den som kommer köra liggvarianten mest (jag kommer troligen vara hemma första 5 månaderna när barnet inte direkt kan åka sittvagn).

Resan mot Moderskapet

Få vet om det ännu men resan mot Moderskapet har börjat. Om ca 6 månader ska vi få minst ett barn om allt går som det ska. I den här bloggen tänker jag skriva ganska exakt om hur vägen dit känns och hur moderskapet kan formas om man inte tror överdrivet mycket på allt som man matas att tro som blivande förälder (läs: mamma för mamma är så speciell, mamma har en speciell anknytning med barnet och mamma vet bäst).

Här kommer ni aldrig få läsa saker som:

  • Man måste amma. Amma är alltid bäst. Det har WHO sagt.
  • Nu när det är en månad kvar till födseln kommer hormonerna som gör att jag vill stanna hemma och fixa hemmet och boooa. (Av den anledningen att min hjärna är snabbare än mina potentiella och troligtvis överreklamerade hormoner och därför har tillsett att allt fix är klart lagom till efter ultraljudet- ca 4-5 månader före barnets födsel).
  • Åh nu måste jag gråta och sedan skratta och sedan bli arg. Så är jag jämt ändå.
  • Åh vad jag njuter av att riktigt äta för två. För mig är det inget nöje att gå upp 30 kg även om det är för en god sak.
  • Kvinnor bör vara hemma minst 1½ år med varje barn eftersom det är bättre för familjens ekonomi/varje familj måste få bestämma själva/kvinnor måste amma under den första tiden varför det är lämpligt att hon tar den största delen av föräldraledigheten/kvinnor förstår sig på barn bättre.

Istället får ni höra lite om hur resan går framåt, om dumma kommentarer jag får på vägen samt såklart se bilder på alla tjusiga saker vi köper. Och säkert en hel del annat som jag kommer på allteftersom.

Välkomna!


RSS 2.0